Блюда із м'яса кроля
«Наша їжа - наша краща медицина» Гіппократ
Привіт, друзі! Хочу поділитися з Вами рецептами страв з м'яса кролика, які я часто готую. Блюда з м'яса кроля - це не тільки смачно, але й дуже корисно: дієтичне м'ясо кроля давно займає перші місця в меню кращих ресторанів світу.
Існує думка, що м'ясо кроля - дуже специфічне і його треба вимочувати, щоб позбавитися від неприємного запаху. Відразу відзначимо, що ми не вимочуємо тушки кроля - в цьому просто немає необхідності. У м'яса наших кролів немає яскраво вираженого специфічного запаху, який декому не подобається. Тому блюда з м'яса кроля, які приготовлені з наших кролів подобаються абсолютно всім.
Запах м'яса безпосередньо залежить від корму, який протягом життя їв кролик. На стадії завершальної відгодівлі ми додаємо в раціон кролів, крім зернових та люцерни, більше запашного лугового сіна з берегів річки Рось. Там є і м'ята і багато інших ендемічних трав. Також додаємо сушену кропиву. А взимку трошки ялинового, соснового гілля. Це добре і для здоров'я тварин, і м'ясо виходить відмінне! Крім того, кролі (рос. мовою кролики) містяться на сітковій підлозі, тому лапки у них чисті і біленькі. Ну, і обов'язково чисте повітря в приміщенні. І ніяких ліків!
М'ясо кролика не жирне, як свинина. Тому при готуванні потрібно особливо постаратися, щоб блюда з м'яса кроля вийшли соковитими. Для того щоб м'ясо танула в роті і Ваші гості або домашні попросили добавки, поділимося деякими секретами і кращими на наш погляд рецептами.
Рецепти приготування кроля
Рецепт 1. «Кролик в рукаві». Цей рецепт я готую, коли у мене мало часу і потрібно швидко нагодувати сім'ю. Беремо молоденького кроля від 1 кг до 1,2 кг або великого 2-3 кг - в цьому випадку розрізаємо його навпіл уздовж хребта на дві частини. Витягуємо з тушки серце, легені, нирки. Добре миємо м'ясо під проточною водою. Кладемо тушку у велику миску, солимо, перчимо з усіх боків, додаємо інші спеції. Можна трошки майонезу - 2 столові ложки - обмазати тушку.
Засовуємо кролика в рукав, зав'язуємо з двох сторін і ставимо в духовку в скляній посудині або в сковорідці. Також в рукав до моменту завантаження в духовку до кролика можна додати фрукти і овочі: цибулю, моркву, буряк, яблука, чорнослив і картоплю, нарізані не дрібно і не крупно. Це надає кожен раз новий, особливий аромат і смак кролику. Загалом, експериментуйте - результат буде дуже смачним! Важливо: температура в духовці + 200 градусів за Цельсієм, час випікання - близько години.
Після того, як овочі і кролик дійшли «до кондиції» (м'ясо та овочі повинні бути м'якими), дістаємо блюдо і подаємо на стіл. М'ясо буде соковите, ніжне і смачне! Гарнір - будь-який на Ваш смак!
Особливо смачний гарячий, тільки що приготовлений кролик. Але також можна готувати про запас тому, що «у рукаві» дуже зручно зберігати м'ясо в холодильнику і розігрівати в міру потреби. Страву можна брати з собою в дорогу, на пікнік: кролик і не розігрітий дуже смачний - як тушонка у власному соку.
Рецепт 2. «Закуска гаряча». Часто готую цю страву з м'яса кролика для себе, а також для гостей. Підготовка кролика - така ж як і в першому рецепті «Кролик в рукаві». Тільки на цей раз готуємо не «у рукаві» і змащуємо тушку великою кількістю майонезу - для утворення скориночки. Запікаємо одну годину двадцять хвилин при температурі + 200 градусів за Цельсієм. Посипаємо зеленню, після того, як витягли з духовки і подаємо до столу.
Рецепт 3. «Суп з м'ясом кролика». Беремо досить велику каструлю, щоб помістилася тушка кроля, заливаємо водою і варимо бульйон із кролика. Через 35-45 хвилин виймаємо м'ясо, відокремлюємо від кісток, якщо є час. М'ясо повертаємо назад в каструлю. Поки бульйон вариться - це близько години - чистимо картоплю і підсмажуємо цибулю з морквою.
Бульйон з м'ясом готовий. Кидаємо картоплю в каструлю, через 10 хвилин додаємо цибулю з морквою і трохи дрібної вермішелі. Зелень приправи і сіль за смаком. Важливо: м'яса кладемо багато, а картоплі і вермішелі - мало.
Через 10-15 хвилин суп готовий. Дуже легкий смак! Вранці можна швидко розігріти - вийде чудовий сніданок!
Рецепт 4. «Шашлик з кроля» - це ще один варіант блюда з м'яса кролика. Так-так, справжній шашлик з кроля! І він набагато смачніше, ніж з сучасної базарної свинини або іншого м'яса (баранина не в рахунок - не кожен вміє її готувати). Рецептів приготування шашлику маса і в багатьох можна використовувати кроляче м'ясо.
Ми готуємо шашлик часто, легко і швидко. М'ясо кроля (рос. мовою мясо кролика), сіль, чорний перець, спеції до шашлику, майонез, цибуля. Вранці замаринували м'ясо будинку, потім приїхали на дачу і ввечері смажимо.
Тушка на шашлик береться від 1,5 до 3 кг. Кролик обробляється наступним чином. Відокремлюються задні ніжки, потім передня частина по ребра. Сідло ріжеться навпіл, вирізується філе зі спини. З задніх ніжок зрізається м'ясо. Окремо смажимо на шампурі м'ясо з кісточкою і окремо - без кісточок (філе). Подавати до столу з червоним вином і зеленню.
Рецепт 5. «Кролик в горщиках». Закладаємо в горщики обсмажену цибулю з морквою, дрібно порізаний кролик, можна з кісточками, картоплю, сіль, часник і приправки. Заливаємо окропом до половини горщика, закриваємо кришечкою і ставимо в попередньо розігріту 200 ° С-180 ° С духовку. Готуємо 1год. Нам дуже подобається.
Рецепт 6. Блюда з м'яса кроля також включають в свій список страву під назвою «Кролик в сметані». Обробленого кролика кладемо в каструльку, наливаємо води, щоб покрити м'ясо. Тушкуємо на невеликому вогні 45хв (після закипання). Потім додаємо обсмажені цибулю з морквою, 100гр сметани, сіль, спеції за смаком і тушкуємо ще 20хв. Страва готова! Подавати з будь-яким гарніром, з зеленню.
СМАЧНОГО!